Zoek

Webinar: Verduurzaming woningvoorraad met lucht/water warmtepomp

20 Oktober 2016

AWB heeft op 18 oktober 2016 met succes een webinar met als titel ‘Verduurzaming woningvoorraad met lucht/water warmtepomp’ gehouden. ‘Met succes’ daar de 123 deelnemers, hoofdzakelijk architecten, installateurs en bouwadviseurs, het webinar beoordeelden met een 7,8.

Verduurzaming van de bestaande woningvoorraad is de komende jaren dé grote opgave voor woningcorporaties. In 2020 moeten huurwoningen in Nederland gemiddeld een energie-index van 1,25 hebben en in 2050 moeten alle woningen in Nederland energieneutraal zijn.

 

Vier stappen Energie-Index

Van de vele mogelijke maatregelen voor verduurzaming blijkt een lucht/water warmtepomp het meest eenvoudig uit te voeren met de hoogste resultaten qua energiebesparing, EPC-verbetering én gunstige subsidiemogelijkheden. Deze conclusie trokken de sprekers tijdens het webinar, Technisch Project Adviseur Hans Wiessner van AWB uit Amstelveen en Commercieel Manager Ben Goossens van Kemkens Installatiebureau uit Oss, naar aanleiding van de verduurzaming van tien zorgwoningen in Heeswijk-Dinther. Kemkens installeerde er een AWB GeniaAir Hybride warmtepomp voor warmtapwater in combinatie met laag temperatuur verwarming. De Energie-Index van dit project van Woningstichting Kleine Meierij uit Rosmalen is met vier stappen verbeterd van 2,4 naar 1,0. Drie stappen zijn een direct gevolg van de toepassing van de lucht/water warmtepomp.

 

Besparing tot 50%

Hans Wiessner ging tijdens het webinar in op het Energieconvenant en de werking van het AWB GeniaAir systeem, waarmee een reductie op primaire energie en CO2 tot 40% en een besparing op energiekosten tot 35% kan worden behaald. Goossens behandelde de stimuleringsregelingen: Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en Stimuleringsregeling Energieprestatie Huursector (STEP). Ook gaf hij uitleg over de technische realisatie van het project waarbij de woningen zijn losgekoppeld van de collectieve installatie. Tijdens het webinar werd een video vertoond waarin Woonconsulent Jan Naus van Woningstichting Kleine Meierij zijn enthousiasme uitspreekt over de verduurzaming van de zorgwoningen in Heeswijk-Dinther. Naus schat in de video de mogelijke besparing op energielasten voor de bewoners op 35 tot 50%.

 

Het AWB webinar is verzorgd door Eisma Bouwmedia uit Doetinchem. De presentatie was in handen van Rens Sturrus, adjunct-uitgever van Eisma Bouwmedia. Een panel van vier moderatoren beantwoordde ter plekke de vragen van de deelnemers die over het algemeen gingen over de mogelijkheden voor subsidie, de werking van de lucht/water warmtepomp en de technische uitvoering van het project.

 

Bekijk het webinar hier gratis terug