Zoek

Voorbereid zijn op ErP is simpel met AWB

Uw wegwijzer binnen de nieuwe regelgeving en de gevolgen ervan voor u

Laten we eerst even naar veranderingen kijken

Gericht op het verminderen van onze afhankelijkheid van traditionele energiebronnen en het intensiever gebruik van duurzame energie in 2020 promoten, wordt de ErP Richtlijn per 26 september 2015 een wet.

Deze nieuwe regelgeving specificeert minimum energie-efficiëntie, emissies en geluidsniveaus voor verwarming en warm water apparatuur en systemen.

Voor welke productgroepen geldt dit?

De belangrijkste productgroepen (bekend als LOTs) waarvoor het geldt, zijn: ketels/combiketels alsook gas, olie, elektrische, warmtepompen (LOT 1); waterverwarmers alsook gas, olie, elektrische, DHW warmtepompen en warm waterreservoirs (LOT 2).

Dit vloeit voort uit veranderingen die in 2013 hebben plaatsgevonden en die gelden voor airconditioners (LOT 10) en pompen (LOT 11). In de komende jaren zullen verdere veranderingen ook gelden voor aanverwante productgroepen waaronder ventilatiesystemen (LOT 6), vaste brandstof (LOT 15) en vrijstaande kamerverwarmingen (LOT 20). Een aantal eerdere regels wordt ook aangescherpt.

Over de nieuwe vorm van labelen

Vanaf september dienen ook producten en systemen in deze LOTs een energielabel te hebben. Net als de labels die u kent van huishoudelijke apparatuur zoals wasmachines en koelkasten, classificeren deze labels apparaten volgens efficiëntieklassen variërend van G tot A++ en G tot A voor respectievelijk LOT 1 en LOT 2.

Bovendien, dienen folders en advertenties met informatie over de technische specificaties van het product, het energieverbruik of de prijs tevens een label tonen, ongeacht het medium.

Wat mag niet worden geïnstalleerd na 26 september?

Een belangrijk gevolg van de veranderingen is dat, op slechts één uitzondering na, niet-condenserende ketels niet langer verkrijgbaar zullen zijn na 26 september 2015 vanaf de fabrikanten. Echter, na deze datum is het nog steeds toegestaan om niet-condenserende ketels in voorraad bij groothandels of uzelf te installeren. Aangezien deze uitgefaseerd worden, worden condensatieketels de standaard oplossing voor de meeste thuisinstallaties.

Er zijn een aantal uitzonderingen

Om technische redenen is het niet mogelijk om niet-condenserende en condensatieketels op hetzelfde rookkanaal aan te sluiten. Daarom blijft het, in gebouwen met meerdere woningen waar verschillende niet-condenserende open rookkanaal ketels (type B11) reeds op een gezamenlijk rookkanaal zijn aangesloten, nog steeds toegestaan zijn om oudere ketels door nieuwe niet-condenserende ketels te vervangen.

Houdt u er rekening mee dat type B11 open rookkanaal ketels niet om een andere reden dan deze mogen worden geïnstalleerd.

Uw verplichtingen

Door de nieuwe regelgeving dient u ook aan bepaalde verplichtingen te voldoen. In het kort omvatten deze:

+Het verstrekken van labels en productbladen aan uw klanten voor de producten en systemen die u levert.

+Het geven van advies aan uw klanten over het product of de energie-efficiëntie-indeling en label van het systeem (het is raadzaam op te vermelden dat het hoogste energielabel niet noodzakelijk altijd de best oplossing voor de klant betekent).

+De energie-efficiëntie van de systemen die u installeert te berekenen; een systeemlabel maken en een systeem productblad verstrekken.

+Het energieklasse label te tonen in de juiste afmetingen wanneer u het product uitstalt.

+De efficiëntie-indeling van het product of het system verstrekken wanneer u technische, prijs of energie-gerelateerde informatie geeft in welke vorm dan ook.

We zijn er om u te helpen

Om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken aan de nieuwe regelgeving te voldoen, introduceren wij een aantal handige tools en diensten.

Om te beginnen, houden we u volledig op de hoogte en voorzien u van de nieuwste brochures. We zullen u ook op de hoogte houden van de informatie via de website.

U kunt op ieder moment contact opnemen met onze ErP experts – zij zijn tenslotte er om te helpen. Bovendien bieden wij een serie aan ErP specifieke producttrainingen waaraan u deelt kunt nemen.

Wij hebben labelen eenvoudig gemaakt

Wij weten u uw tijd het beste kunt besteden aan het adviseren van klanten en het installeren van apparatuur. Daarom hebben wij het maken van labels voor AWB producten zo gemakkelijk mogelijk gemaakt.

Met onze online labelgenerator kunt u in een mum van tijd individuele product- alsook systeemlabels maken en printen. Het enige wat u hoeft te doen om een productlabel te maken is, het selecteren van het (bewuste) product en op ‘print’ te klikken. Om labels te maken voor systemen bestaande uit meerdere soorten producten, hoeft u alleen een stap-voor-stap vragenlijst in te vullen.

Wij hebben ook het vervangen van ketels eenvoudig gemaakt

Na september, als de voorraden van niet-condenserende ketels opraken, zullen de meeste niet-condenserende ketels door condensatieketels worden vervangen. Om te zorgen dat u nooit een probleem hebt bij het vervangen van een ketel, kunnen alle AWB condensatieketels gemakkelijk met bestaande systeemonderdelen worden gecombineerd. En indien u het nodig hebt, is volledige ondersteuning altijd binnen handbereik naast een scala aan producten en oplossingen, ontworpen om aan al uw vervangingsbehoeften te voldoen.

Gemakkelijk upgraden voor meer efficiëntie

Een voordeel van de nieuwe regelgeving is dat u klanten een beter label kunt geven door hun verwarming of warmwatersysteem te upgraden en efficiënter te maken.

Eén van de gemakkelijkste manieren om dit te doen is door een controle-unit toe te voegen. AWB heeft een uitgebreid assortiment aan/uit kamerthermostaten, programmeerbare en modulerende draadloze en ander controle-units die eenvoudig met bestaande systemen kunnen worden gecombineerd om de efficiëntie te verbeteren.

U aan meer omzet helpen

De nadruk die de nieuwe regelgeving legt op efficiëntie heeft ook voordelen voor uw omzet. Meer dan ooit, zijn klanten nu erg afhankelijk van uw advies. Het hoogste energielabel is niet noodzakelijk de beste verwarming- en warmwateroplossing voor uw klant. Uw klanten helpen om weloverwogen keuzes te maken over wat het beste is voor hen is een uitstekende manier om uw relatie met hen te verdiepen.

AWB heeft een scala aan oplossingen om het vervangen, upgraden en het verbeteren van de efficiëntie van bestaande systemen gemakkelijk te maken. Voor de meeste mensen die een oude niet-condenserende ketel willen vervangen, zal de eenvoudige condensatietechniek van Saunier Duval de beste manier zijn om energie-efficiënte verwarming tegen een betaalbare prijs te verkrijgen.

Voor nieuwe gebouwen of moderniseringen, biedt AWB ook een reeks van A - A++ geclassificeerde verwarmingsoplossingen met bewezen zonnepaneelsystemen met terugloopsysteem of warmtepompen beschikken voor maximale efficiëntie.