Zoek

Verduurzaming van 10 seniorenwoningen met het GeniaAir systeem

Woningstichting Kleine Meierij

Ook voor Woningstichting Kleine Meijerij is verduurzaming van de bestaande woningvoorraad de grote opgave, samen met AWB hebben zij eind 2015 10 aanleunwoningen duurzaam gemaakt met behulp van een lucht/ water warmtepomp.

 

Met het oog op de toekomst

Kleine Meijerij heeft 10 aanleunwoningen van een zorgcomplex in Heeswijk-Dinther van de sloophamer gered door er individuele duurzame senioren woningen van te maken. Wat voorheen een Zorgcomplex was met een verzorgingstehuis en aanleunwoningen, zijn nu dus alleen de woningen nog over. Deze woningen waren aangesloten aan een collectieve verwarming en gescheiden installaties voor tapwater. Met oog op de toekomst is er nu gekozen voor alleen individuele oplossingen.

 

GeniaAir Hybrid

De verduurzaming is gedaan met de AWB GeniaAir systeem Hybrid i.c.m. de ThermoElegance Advance. Kemkens Installatiebedrijf heeft alles razendsnel geïnstalleerd, binnen 24 uur hadden alle bewoners weer water. Uiteindelijk heeft Kleine Meierij de energie index van 2,40 teruggedrongen naar 1, dat zijn vier stappen. Doordat er ook nieuwe isolatie is verwerkt in het dak tijdens de renovatie kan de energielastenbesparing oplopen tot maar liefst 50%.

 

De visie van AWB met de GeniaAir sluit perfect aan bij de wensen van woning corporaties. De GeniaAir in hybrid opstelling die zowel voor nieuwbouw als voor renovatie zeer geschikt is combineert de voordelen van een lucht-/water warmtepomp (GeniaAir) en een HR-combiketel (ThermoElegance Advance). Ze kunnen een besparing van 35% op primair energieverbruik realiseren en een gelijkwaardig grote reductie in CO2-emissie. Omdat hybride systemen ook geschikt zijn voor koeling, vormen ze daarmee een totaaloplossing waarmee de EPC/ EI van een woning met grote sprongen kan worden teruggedrongen. Voor deze systemen is nauwelijks extra ruimte in de woning nodig.

 

Wooncomfort

Woningstichting Kleine Meijerij heeft grote eisen gesteld aan het wooncomfort van de bewoners, en zowel Kemkens als AWB heeft hier in mee gedacht. Zo is ervoor gekozen om de installatie naast elkaar te hangen i.p.v. onder elkaar zodat in de installatieruimte ook kastjes kunnen worden geplaatst. Ook heeft Kemkens tijdens de installatie voor de verwarming gezorgd met speciale straalkachels zodat de bewoners zo min mogelijk last van de werkzaamheden ondervonden.

 

Bekijk het interview

Jan Naus van woningstichting Kleine Meijerij vertelt met trots over het duurzame project en de gekozen oplossing.