Zoek

AWB levert warmtepompen voor Flat met Toekomst

Eigenlijk zou de flat gesloopt worden maar het gebouw krijgt een duurzaam tweede leven. 14 oktober is gestart met de bouw van de eerste 8 nul-op-de-meter testwoningen in Utrecht, onderdeel van in totaal 48 woningen. Vaillant Group Netherlands (Vaillant & AWB) speelt hierbij een belangrijke rol door het leveren van de All electric warmtepomp installaties.

 

Uitgangspunt

Woningcorporatie Mitros heeft aan de markt gevraagd om een project overstijgend renovatieconcept te ontwikkelen en te realiseren voor de flatwoningen. Volgens het uitgangspunt van Nul-op-de-Meter (All electric) inclusief keuken, badkamer en toilet. Dit heeft geresulteerd in uniek consortium.

 

Het project

Aan de Camera Obscuradreef 34-80 in Utrecht wordt een flat met 48 appartementen de komende tijd omgebouwd tot een energie neutraal gebouw. Maar voordat de volledige flat wordt gerenoveerd wordt eerst de proef op de som genomen met 8 woningen. Op 14 oktober is gestart met de renovatie. Over 10 weken krijgen deze woningen het predicaat nul-op-de-meter en gaan de bewoners een jaar proef wonen in hun huis zonder gasaansluiting.

Vier van de acht woningen worden voorzien van het AWB GeniaAir systeem All electric. Niet voor niets is de GeniaAir van AWB het: ‘startpunt voor verbetering van iedere woning en energieprestatie’. De gasaansluiting wordt overbodig en de gasmeters worden dan ook verwijderd. De GeniaAir lucht/ water warmtepomp (geplaatst op het dak) zorgt voor de productie van verwarming en warmwater.

 

Monitoring

Na oplevering zal het testjaar van start gaan en worden alle installaties uitgebreid gemonitord door Mitros en NUP (Nieuw Utrechts Peil) en wordt gekeken of er prettig wordt gewoond. Na afloop van het eerste jaar wordt besloten met welke duurzame installatie de overige 5 portieken met nog eens 40 woningen worden gerenoveerd.

 

 

Woningcorporatie: Mitros

Installateur: Cevesin Installatietechniek, te Dieren

Nieuw Utrechts Peil, het consortium:

  • VIOS bouwgroep
  • Op ten Noordt Blijdenstein Architecten en Adviseurs
  • Nieman Raadgevende Ingenieurs

www.flatmettoekomst.nl

www.nieuwutrechtspeil.nl

 

Video: Flat met Toekomst in aanbouw

Video: Flat met Toekomst