Zoek

Nul-op-de-meter woningen in Hoogezand-Sappermeer

In het Groningse Hoogezand-Sappermeer worden 23 nieuwbouwwoningen gebouwd voor wooncorporatie Lefier. Hiervoor hebben oude woningen plaatsgemaakt. De nieuwe innovatieve woningen zijn nul-op-de-meter en aardbevingsbestendig.

 

Achtergrond

Hoogezand is gelegen in centraal Groningen, midden in het aardbevingsgebied. Aannemer Plegt-Vos heeft er twee aantrekkelijke rijtjes van gemaakt met mooie gevels en steeds één gevel die er uitspringt. GGB Installaties uit Zuidbroek tekende voor alle E- en W-installaties. De daken liggen vol zonnepanelen. Die zorgen voor alle benodigde energie. Om de woningen aardbevingbestendig te maken, zijn er diverse maatregelen genomen. Zo werd de begane grondvloer op zand gestort en werd gebruik gemaakt van het holle wand-, breedplaatvloeren principe. Op deze manier wordt massa gecreëerd die bevingen de baas moeten kunnen volgens de specialisten.

 

GeniaAir Systeem

Het paradepaardje van de woningen is het AWB GeniaAir Systeem. De woningen zijn gasloos gebouwd. Vandaar de keuze voor een lucht-water warmtepomp. Dit is een innovatief warmtepompsysteem voor verwarming en warmwater. Ook koeling is mogelijk, al is dat hier niet toegepast. Het systeem is prima seriematig te gebruiken zoals in dit project. Je kunt bij het GeniAir Systeem voor all-electric gaan, maar ook hybride oplossingen zijn mogelijk. Dat maakt het systeem flexibel. In Hoogezand is gekozen voor all-electric. Er wordt gewerkt met lage temperaturen. In de hele woning ligt vloerverwarming. De installatie bestaat uit een buitenunit, de warmtepomp zelf. Die transporteert lucht van buiten naar binnen. Daar neemt de ThermoBoiler het werk over. Deze zorgt voor de warmwatervoorziening. De boiler is geplaatst in een afsluitbare ruimte onder de trap. De boilerinhoud is 200 liter en groot genoeg voor iedere gezinssamenstelling. Als de buitenlucht te koud is dan komt er een speciale elektrische naverwarmer in actie. Overal zijn meters geplaatst, aangesloten op een kastje in de meterkast met simcard. Alle gegevens worden automatisch opgestuurd naar Lefier. Die kan op deze wijze precies zien hoeveel stroom iedere woning gebruikt.

 

Bekijk het volgende filmpje :