Zoek

Historie van AWB

AWB is al meer dan 80 jaar uw toegewijde partner in totaaloplossingen op het gebied van ruimteverwarming, tapwaterbereiding en koeling. De rijke historie van AWB maakt ons ervaren en deskundig.

Tijdlijn

1934

Herman van Thiel richtte zijn bedrijf op in het landelijke dorpje Beek en Donk als ‘Handelstechnisch Bureau en Apparatenfabriek’. Aanvankelijk concentreerde hij zich op de productie van kruiwagens, tractoren en zaagmachines voor de landbouw en oliegestookte verwarming. Hij leverde pure ambacht en had al snel een goede reputatie in de regio. Naarmate de tijd verstreek focust het bedrijf zich meer en meer op de productie van verwarmingssystemen en ventilatoren.

 

1953

Het vergroten van kennis in de verwarmingssector heeft geleid tot de ontwikkeling van de eerste olie gestookte ketel van het bedrijf, genaamd Centr-O-Therm. In die tijd was dit een groot voordeel: de verwarming had alleen olie, elektriciteit, water en een aansluiting op de schoorsteen nodig. Het was gemakkelijk te installeren.

 

1957

Het bedrijf werd omgedoopt tot wat het vandaag de dag is: Apparatenfabriek Warmtebouw - AWB. Als Nederlands eerste bedrijf produceerde AWB een boiler en brander in één apparaat.  

1968

AWB kent een primeur met de gasgestookte ‘Moederhaard’. Dé centrale haard in het huis werd verkocht tot in het jaar 2004. Er zijn nog steeds huiskamers in Nederland met een Moederhaard.  

1981

Als een groeiend bedrijf kreeg AWB in de tussentijd verschillende vestigingen. Een nieuwe en grotere fabriek werd daarom in 1981 geopend op de oorspronkelijke Beek en Donk productielocatie, waar alle productieprocessen werden gebundeld. Zes miljoen gulden (€ 2,7 miljoen) werd geïnvesteerd in de nieuwe fabriek met een oppervlakte van meer dan 6000 vierkante meter. AWB versterkte daarmee zijn positie in de centrale verwarmingssector.  

1985

De ThermoMasterVR is tot op heden een paar honderd duizend keer verkocht. Dit niet-condenserende toestel werd in 1985 gelanceerd op de markt. Tien jaar later, in 1994, werd dit toestel door de consument nog steeds uitgeroepen tot het beste product in de niet - condenserende sector. Door nieuwe regelgeving mogen er na september 2015 geen VR toestellen meer geproduceerd worden.  

1992

AWB wordt overgenomen door de Britse Hepworth Group en wordt onderdeel van het merkenportfolio dat ook Saunier Duval en Protherm bevat.  

1995

De ThermoMaster2HR wordt ontwikkeld. De hoge kwaliteit overtuigt de markt in heel Europa en in 1997 én 2001 wordt dit toestel door de Consumentenbond als ‘Beste Koop’ bestempeld in de categorie High Efficiency Verwarmingsketels.  

2002-2004

De Vaillant Group neemt de Hepworth Group over. Omdat de productiecapaciteit in Beek en Donk niet verder kan worden verhoogd, wordt de beslissing genomen om de productie van AWB apparaten te verschuiven naar Belper in Engeland. Uiteindelijk wordt het hoofdkantoor van het Nederlandse bedrijf verhuisd van Beek en Donk naar Helmond. Het blijft daar tot 2011, totdat het bedrijf verhuist naar Amsterdam.

 

2005

AWB introduceert de ThermoMaster3HR, opvolger van de ThermoMaster2HR. Dit product zal een van de meest gewilde producten onder AWB klanten worden als gevolg van de lage onderhoudskosten.  

2009-2013

Op haar 75ste verjaardag presenteert AWB zich met een nieuwe strategische afstemming. Het bedrijf richt zich op de contractmarkt (woningcorporaties), dat goed is voor 45 procent van Nederlandse verwarmings-, ventilatie- en airconditioningmarkt. Het productportfolio wordt gestroomlijnd en aangepast aan de vraag van de markt. De ThermoElegance Advance, GeniaHybrid en HelioSet worden geïntroduceerd, speciaal ontwikkelde producten die voldoen aan de behoeften van de contractpartners.  

2014

Op haar 80ste verjaardag presenteert AWB de nieuwe ThermoMaster C-XV die perfect past bij de eisen van de doelgroep door het aanbieden van een product dat is ontworpen voor een lage Total Cost of Ownership. AWB wordt gezien als een partner voor complete oplossingen op het gebied van verwarming en warm water. De lange geschiedenis van AWB maakt het bedrijf in Nederland een betrouwbare partner en prestigieuze expert. AWB staat voor betrouwbaar, gemoedsrust en effectieve ondersteuning “Altijd aan uw zijde”.