Zoek

ErP-labeling

ErP richtlijnen voor energiegerelateerde producten. De nieuwe richtlijnen voor energiegerelateerde producten zijn ingegaan. Wat betekent dit?

De Europese Unie heeft eind 2007 het Klimaat- en Energiepakket goedgekeurd. Daaruit vloeide de ErP-richtlijn (Energy related Products) en Energielabel richtlijn (ELD, Energy Labelling Directive) voort.

AWB, die duurzaamheid als speerpunt heeft, juicht deze nieuwe standaarden toe en heeft dit al toegepast in diverse producten en onderdelen. AWB biedt al jaren duurzame en zeer-efficiënte oplossingen voor verwarming en koeling en met onze ErP-conforme producten dragen we bij aan energiebesparing.

ErP

De ErP-richtlijn legt minimale eisen op voor energie-efficiëntie. Maar ook de maximale grens voor de uitstoot van vervuilende stoffen van verwarmingsapparaten en waterverwarmers.

Na een overgangsperiode van 2 jaar, moeten alle verwarmingssystemen en warmwatersystemen binnen de EU per september 2015 voldoen aan de nieuwe richtlijnen. Dat betekent dat alle producten van Vaillant op die datum daaraan voldoen. Of het nu een Vaillant cv-ketel, warmtepomp, zonneboiler of 1 van onze andere hoogwaardige producten is.

Energielabel

In de Energielabel richtlijn is bepaald dat alle verwarmings-technologieën in Europa een energielabel moeten hebben, waardoor huiseigenaren gemakkelijk inzicht krijgen in comfort en energiezuinigheid van het product. Dit is vergelijkbaar met witgoed zoals een wasmachine of een koelkast waarbij energielabels al geruime tijd gemeengoed zijn.

Per september 2015 zijn energielabels verplicht op cv-ketels, Geysers, warmtepompen en boilers. Daarbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen labeling voor warm water en labeling voor cv. Boilers krijgen een label dat aangeeft hoe goed de vaten zijn geïsoleerd van G tot A. Het energielabel voor warm water loopt van G tot A en het verwarmingslabel loopt van G tot A++. Bovendien wordt de geluidsproductie voor zowel het binnen- als buitendeel vermeld. Combitoestellen krijgen een gecombineerd label.

U blijft ondanks het label voor de consument belangrijk bij de keuze van het product. Niet in elke situatie betekent een product of een systeem met een A+ label of hoger dat dit de beste oplossing is voor de klant. U bent namelijk nog steeds belangrijk om ter plaatse te beoordelen wat voor de klant de meest gunstige oplossing is. Zo kan slechte isolatie van een woning er bijvoorbeeld voor zorgen dat een toestel met energieklasse A+ niet geschikt is, omdat er dan te veel warmteverlies optreed.