Zoek

Nieuwbouw ontwerpen met energieneutrale installaties

30 Maart 2017 - Gratis terugkijken

Bij alle berichtgeving over gasloze wijken en nul-op-de-meterwoningen zou je bijna vergeten dat veel nieuwbouwwoningen niét volgens de passiefhuisnormen gebouwd worden. Ook BENG-woningen (Bijna Energie Neutrale Gebouwen), zijn in veel gevallen niet zomaar met een warmtepomp comfortabel te bewonen. Een béétje gas is soms de duurzaamste oplossing.

 

Kijk hieronder het webinar gratis terug.

 

Het is een van de verassende stellingen die verdedigd zullen worden tijdens het webinar ‘Nieuwbouw ontwerpen met energieneutrale installaties’ dat op 30 maart aanstaande gehouden wordt. Vooral Matthijs Westerhof, technisch project adviseur bij Vaillant, is een voorstander van een hybride oplossing. Daarbij wordt in de verwarming van de woning voorzien door een bescheiden warmtepomp, en springt een kleine gasketel bij voor de warmwatervoorziening, zoals voor douchen en afwassen. Gas is namelijk, volgens Westerhof, de meest efficiënte brandstof voor het snel verhitten van water. Zijn redenering is niet per se in het commerciële straatje van Vaillant, want een warmtepomp die ook voor het warme water moet zorgen is groter en duurder en bovendien zijn er dan ook buffervaten en andere voorzieningen nodig, apparaten die Vaillant allemaal levert.

 

Marco Nekeman, van het Beilense adviesbureau Invent, kan wel een eind meegaan in die redenering. Zijn bureau vormt de schakel tussen ontwerpers en architecten enerzijds en de aannemers en installateurs aan de andere kant. Door het gekozen ontwerp, of alleen al door de oriëntatie van de woning op de zon kan een hoog-geïsoleerde woning tóch nog een behoorlijke warmtebehoefte hebben, en het punt van het warme water blijft een vraagstuk. Een warmtepomp kan immers niet snel voor heet water zorgen, daar zijn voorzieningen zoals buffervaten voor nodig.

 

Jerome Corba, adviseur binnenklimaat bij de Zehnder Group, completeert het verhaal: een BENG-woning (BENG wordt in 2020 de norm voor nieuwbouw) kan niet zonder een vorm van mechanische ventilatie met een warmte-terugwin-functie. Het ontwerpen van een energieneutrale installatie in nieuwbouw moet dus van meet af aan rekening houden met die ventilatie. Een goede ventilatie draagt bij aan het comfort en de gezondheid van de bewoners. Door al bij het ontwerp rekening te houden met de plaatsing van inblaas- en afzuigingsunits kan er op dat gebeid veel verbeterd worden. In de uitvoerignsfase worden nog wel eens vermijdbare fouten gemaakt. Corba wijst op enkele veelvoorkomende..

 

Het webinar op 30 maart, van 12:30 tot 13:30, is gratis te bekijken voor iedereen. Het richt zich vooral op architecten, ontwerpers, aannemers en installateurs.

 

Sprekers bij dit webinar:

Technisch Project Adviseur Matthijs Westerhof (Vaillant/AWB) legt uit wat de afwegingen zijn bij het engineeren met warmtepompen, boilers, buffervaten etcetera en hoe zich dat verhoudt tot andere installaties;

Marco Nekeman (Invent Advies) vertelt over het ontwerpen van het gebouw ‘vanuit de installatie’ en volgens BENG-normen en welke keuzes daarbij gemaakt moeten worden.

Jerôme Corba(Zehnder) vertelt over wtw-installaties en hoe die rekening houden met de complete energiehuishouding van een gebouw en over hoe Vaillant en Zehnder samenwerken aan zo’n opdracht;