Zoek

Q&A Verduurzaming woningvoorraad met lucht/water warmtepomp

Vragen tijdens het webinar: Verduurzaming huidige woningvoorraad met lucht/water warmtepomp

 

Voor wie is de lucht/ water warmtepomp bestemd?

De GeniaAir lucht/ water warmtepomp is er voor alle mogelijke woningeigenaren en verhuurders, zoals woningcorporaties, verenigingen van eigenaren, maar ook voor de particulier.

 

In welke range liggen de kosten voor zo'n systeem ongeveer?

Afhankelijk van de benodigde infrastructuur, meestal een combinatie met lage temperatuur radiatoren, varieert de investering van 5.000 tot 10.000 euro.

 

Waarom zou een woningcorporatie kiezen voor een oplossing (meerdere stappen zetten in energie-index) en niet voor een Nul-op-de-meter-renovatie?

Hoe ingrijpender de renovatie, hoe groter de investering. Nul-op-de-meter-renovatie vergt een grotere financiële inspanning. Met een lucht/ water warmtepomp zet je relatief grote stappen met een relatief kleine investering.

 

Wat is de maximale afgiftetemperatuur van de warmtepomp?

Tot maximaal 55 graden maar dit heeft een lager rendement tot gevolg. De Nederlandse norm stelt bij een buitentemperatuur van 7 graden een afgiftetemperatuur van 35 graden. Het rendement van de pomp is het hoogste door het te combineren met lage temperatuur radiatoren en de temperatuur stabiel, dag en nacht, op 40 graden te houden.

 

Tot welke minimum luchttemperatuur werkt de pomp?

De pomp werkt tot min 15 graden voor een All-Electric systeem. Bij een Hybride kiest het systeem zelf welke bron (gas of buitenlucht) wordt ingezet om zo tot het beste rendement te komen.

 

Hoeveel geluid produceert de warmtepomp?

Het geluidsniveau van de GeniaAir van AWB is 55 dBA. Ter vergelijking:

  • gefluister 20 dBA
  • normale stemmen 40 dBA
  • airco 60 dBA
  • lawaaierige straat 70 dBA
  • groot orkest 90 dBA

 

Wat zijn de verschillen tussen bodem- en luchtgebonden warmtepompen?

Een bodem warmtepomp maakt gebruik van warmte en koude bodemopslag, een lucht/water warmtepomp van opwarming van de buitenlucht. De voorwaarden (vergunningen) die worden gesteld aan een bodempomp zijn ingrijpend. Afgezien van de installatie-eisen zijn die er niet voor de lucht/water warmtepomp. Ook is de investering in een bodem warmtepomp groter dan die in een lucht/water warmtepomp. Volgens het CBS waren er eind 2015 in Nederland ruim 295.000 warmtepompen opgesteld, waarvan de helft bij woningen en de helft bij utiliteitsgebouwen. Verreweg het merendeel hiervan betrof lucht/water warmtepompen (248.000).

 

Hoe wordt het vermogen van de All-Electric warmtepomp bepaald?

Het vermogen wordt bepaald aan de hand van het transmissieverlies.

 

Wat is het effect van de lucht/ water warmtepomp op de kosten voor gas en elektra?

De gaskosten dalen spectaculair. De elektrakosten stijgen door het verbruik van de compressor van de warmtepomp. Per saldo bespaar je met de investering in een lucht/water warmtepomp circa 30 procent energie en circa 35 procent op de energiekosten.

 

Wordt het tapwater ook met de warmtepomp verwarmd?

Ja, bij de All-Electric variant wordt het water met behulp van een boiler verwarmd. Bij een Hybride systeem zorgt de ketel voor het warme water.

 

Kan ik ook koelen met een lucht/ water warmtepomp?

Ja, dat kan, mits de installatie daarvoor geschikt is. Alleen vloerverwarming of convectors komen daarvoor in aanmerking.

 

Wat zijn de afwegingen bij de keuze tussen een All-Electric en Hybride systeem?

De GeniaAir All-Electric werkt alleen op elektra en de GeniaAir Hybrid op gas en elektra in combinatie met een ketel. Bij veel nieuwbouw- en renovatieprojecten wordt ervoor gekozen de woning niet aan te sluiten of af te koppelen van het gasnetwerk. Een All-Electric systeem is dan de keuze. Gas heeft echter als voordeel dat voor het verwarmen van tapwater het rendement van een ketel nog altijd hoger is dan dat van een lucht/water warmtepomp. Ook is er dan de mogelijkheid op gas te (blijven) koken.

 

Zien lucht/ water warmtepompen er altijd hetzelfde uit of zijn er ook esthetisch andere oplossingen voor wanneer de pomp in het zicht is opgesteld

Ja, er zijn ook ombouwen voor de pomp beschikbaar. Hoewel het geluidsniveau van de pomp gering is dempen die ook het geluid.

 

Kan de lucht/ water warmtepomp worden toegepast met behoud van bestaande cv-installatie en eventueel in combinatie met zonnepanelen?

Ja, dat kan, dankzij de toepassing van het buffervat kunnen alle merken ketels worden toegepast. Zonnepanelen werken onafhankelijk voor de opwekking van elektriciteit en zijn bovenop de investering in een lucht/water warmtepomp een aanrader, ook voor het eventueel verkrijgen van extra subsidie.

 

Wat is de levensduur van lucht/ water warmtepompen en hoe vaak is onderhoud nodig?

De levensduur is 15 jaar, vergelijkbaar met die van een verwarmingsketel. Ook het onderhoud komt overeen en wordt uitgevoerd door een installateur of servicebedrijf.

 

Welke mogelijkheden voor subsidie zijn er?

De bestaande stimuleringsregelingen zijn de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en Stimuleringsregeling Energieprestatie Huursector (STEP). ISDE is er zowel voor particulieren als voor zakelijke gebruikers. STEP is er voor verhuurders zoals woningcorporaties. Voor beide gelden verschillende voorwaarden en eisen. De subsidies moeten, voor de zakelijke aanvrager, vooraf aangevraagd worden.

 

Wat is de maximale subsidie?

De maximale subsidie is afhankelijk van het product en de gevolgen daarvan voor de indexatie, maar kan voor STEP oplopen tot 9.500 euro. Bij ISDE hangt het samen met het product, want het gaat om de investering, en die subsidie kan oplopen tot meer dan 5.000 euro. Op een GeniaAir Hybrid is de subsidie tot 1.000 euro en op een GeniaAir All-Electric tot 5.000 euro. Aanvragen worden individueel beoordeeld.

 

Voor meer subsidievragen neem gerust een kijkje op onze subsidieregeling pagina!

 

Bekijk het volledige webinar hier gratis terug.