Zoek

Webinar bijna net zo effectief als
AWB’s GeniaAir lucht/water warmtepomp

Auteur: Hans Wiessner

Ik heb onlangs mijn debuut mogen maken als spreker tijdens het AWB webinar ‘Verduurzaming woningvoorraad met lucht/water warmtepomp’. Ik hou regelmatig presentaties voor groepen, maar een presentatie voor een camera is toch wat anders. De 123 deelnemers zaten op het werk (of thuis) achter hun computer en daardoor was er feitelijk geen direct contact. Dat was even wennen, maar uit de reacties en positieve beoordelingen blijkt wat voor effectief medium een webinar is. Bovendien: uit de vele vragen die ter plekke online zijn gesteld en beantwoord, blijkt dat er toch interactie is. Misschien nog wel meer dan tijdens een traditioneel seminar waar deelnemers soms te veel schroom hebben om een vraag te stellen.

 

Verduurzaming van de bestaande woningvoorraad is de komende jaren dé grote opgave voor woningcorporaties. In 2020 moeten huurwoningen in Nederland gemiddeld een Energie-Index van 1,25 hebben en in 2050 moeten alle woningen in Nederland energieneutraal zijn. Van de vele mogelijke maatregelen voor verduurzaming blijkt een lucht/water warmtepomp het meest eenvoudig uit te voeren met de hoogste resultaten qua energiebesparing, Energie-Index verbetering én gunstige subsidiemogelijkheden. Tijdens het webinar gingen de meeste vragen over voor de werking van onze GeniaAir lucht/water warmtepomp. Ik zet de belangrijkste technische feiten dan ook nog eens voor u op een rij.

 

Verschillende mogelijkheden met de GeniaAir

De GeniaAir All-Electric werkt alleen op elektra en de GeniaAir Hybrid op gas en elektra in combinatie met een ketel. Bij veel nieuwbouw- en renovatieprojecten wordt ervoor gekozen de woning niet aan te sluiten op of af te koppelen van het gasnetwerk. Een All-Electric systeem is dan de keuze. Gas heeft echter als voordeel dat voor het verwarmen van tapwater het rendement van een ketel nog altijd hoger is dan dat van een lucht/water warmtepomp. Ook is er dan de mogelijkheid op gas te (blijven) koken.

De maximale afgiftetemperatuur is 55 graden maar dit heeft een lager rendement tot gevolg. Het vermogen en de COP wordt volgens de norm aangegeven bij een buitentemperatuur van 7 graden een afgiftetemperatuur van 35 graden. Het rendement van de pomp is het hoogste door het te combineren met lage temperatuur systemen en weinig of geen nachtverlaging. De pomp werkt tot min 15 graden voor een All-Electric systeem. Bij een Hybride kiest het systeem zelf welke bron (gas of buitenlucht) wordt ingezet om zo tot het beste rendement te komen. Het vermogen wordt bepaald aan de hand van het transmissieverlies. Bij de All-Electric variant wordt tapwater met behulp van een boiler verwarmd. Bij een Hybride systeem zorgt de ketel voor het warme water. Koelen is ook mogelijk mits de installatie daarvoor geschikt is. Alleen vloerverwarming of ventilator convectoren komen daarvoor in aanmerking.

 

Tot slot

En tot slot het antwoord op misschien wel de belangrijkste vraag wat het effect is van de lucht/water warmtepomp op de kosten voor gas en elektra. De gaskosten dalen spectaculair. De elektrakosten stijgen door het verbruik van de compressor van de warmtepomp. Per saldo bespaar je met de investering in een lucht/water warmtepomp tot circa 40 procent op primaire energie en tot circa 35 procent op de energiekosten. Bovendien maak je vaak twee stappen op de Energie-Index.

Antwoord op nog meer vragen? Kijk op onze Q&A pagina. Wilt u het webinar terugzien? Dat kan eenvoudig door hier te klikken!

 

Auteur: Hans Wiessner

Hans is sinds april 2005 bij AWB werkzaam als Technisch Project Adviseur in de regio Zuidwest-Nederland.